Daruri de Craciun. Darurile Mosului Gerila.

Crăciunul este, poate, cel mai important moment din an în care cu toții ne oferim cadouri de sarbatori unul altuia. Sub bradul împodobit așezăm cu evlavie, bucurie și speranță daruri pentru barbati, femei si copii cu intenția de a împărtășii celorlalți bucuria noastră.
idei cadouri de craciun

Nasterea Domnului ne aduce in fiecare an Cadouri de Craciun

Darurile de sub brad

Pentru fiecare dintre noi, sarbatorile de iarna, in mod special Craciunul, sunt momentele deosebite de la sfarsit de an pline de speranta, ganduri si idei. Cu totii, barbati, femei, copii, fete sau baieti primim in suflet emotia iubirii celor dragi si toti o-mpartasim prin daruri si-l ajutam pe Mosul, cu barba alba si straie rosii, sa care sacul plin cu surprize, cadouri de Craciun.

Selectia lui Moșu pentru cadouri de Craciun

idei cadouri de Craciun - Mos Craciun Kring cu sac de cadouri si schiuri, 60 cm

Mos Craciun Kring cu sac de cadouri si schiuri, 60 cm, Rosu Alb. O frumoasa figurina ce poate fi asezata langa brad. De luat in considerare atunci cand te gandesti la cadouri de Craciun.

Portofel din piele naturala Pierre Cardin - Cadouri barbati

Unul dintre cele mai apreciate accesorii pe care poti sa le oferi iubitului de Craciun este portofelul. Bineinteles ca un portofel de piele ca acesta face parte din suita de cadouri de craciun pentru el.

Set pentru birou cu suport rama foto si accesorii din cristal

Cadouri de Craciun pentru barbatii – Set pentru birou,din cristal cu accesorii metalice. Contine rama foto,dimensiune 8×9 cm,sticla si pahare din cristal decorative cu suport metalic. Ideal pentru cadou de Craciun.

Cadouri de Craciun idei - Set Coliere cuplu Love & Devotion

Set Coliere cuplu Love & Devotion

bijuterii barbati argint 925 - Cadouri de Craciun

Bijuterii barbati argint 925

Cadouri de Craciun idei - Bijuterii dama de 5 Stele din Argint

Bijuterii dama de 5 Stele din Argint

Sarbatoarea crestina a Craciunului

Din punct de vedere religios, nasterea Domnului si Pastele sunt cele mai importante sarbatori de peste an pentru toti crestinii.

In Noul Testament este specificat faptul ca cei trei magi s-au ghidat pentru aflarea locului nasterii Domnului dupa o „stea”. Acest eveniment astral se pare ca nu coincide cu data de 25 Decembrie.

Initial, Biserica Crestina a fixat dubla nastere a lui Isus, fizica si spirituala, in a sasea zi dupa Anul Nou. Acesta era celebrat pe vremea Imperiului Roman la Calendele lui Ianuarie.

Ulterior, Biserica a lasat nasterea spirituala a lui Isus, pe 6 Ianuarie, de Boboteaza, si a mutat nasterea fizica peste ziua de nastere a zeilor solari Craciun, Saturn si Mithra.

Traditia precreștina. Zeul Craciun.

Originar, in spatiul indo-european, Craciun erea un zeu solar specific teritoriilor locuite de geto-daci. Acesta se identifica la romani cu zeul Saturn iar la iranieni cu zeul Mithra.

Pentru stramosii nostri geto-daci Craciunul erea o sarbatoare solstitiara, acestia celebrand divinitatea solara cu acelasi nume. Determinativul „Mos” indica varsta zeului Craciun care murea ca sa renasca odata cu Anul Nou (Craciunul Mic).

Cat dureaza Sarbatorile Craciunului

Sarbatorirea Craciunului dureaza in general trei zile (25 – 27 decembrie) sau 19zile (20 decembrie – 7 ianuarie), durata depinzand de obiceiul locului. Moartea si renasterea Craciunului determina doua periode simetrice despartite de momentul „taierii timpului” (Anul Nou ).

  • Prima perioada este cea nefasta incepand cu taierea porcilor si sfarsindu-se cu miezul noaptii de Anul Nou .

In aceasta perioada se crede ca se deschid mormintele si printre cei vii circula spiritele mortilor, au loc ritualuri de pomenire a mosilor si stramosilor, apar elemente dionisiace si sunt tolerate unele abateri de la normele sociale. Aceasta perioada reprezinta haosul ce se creeaza datorita mortii lui Craciun.

  • A doua perioada este cea fasta, dintre miezul noptii Anului Nou si Iordanitul Femeilor (7 ianuarie – Sf. Ion). Spre deosebire de prima perioada acum abunda practicile de curatire a spatiului de forte malefice, se alunga spiritele mortilor, se executa acte de divinatie. De Anul Nou se aprind luminile; viata, curatenia si spiritul binelui reintra in drepturi, alungand spiritul mortii, haosul si desfranarea.

Datorita mutarii spectaculoase a nasterii fizice a Domnului Isus de catre Biserica, din penultima zi a ciclului (Boboteaza) in prima zi (Craciunul), cele doua perioade opuse (nefast – fast, vechi – nou) devin greu de delimitat si in timp si-au pierdut semnificatia initiala.

Trei sarbatori

In prezent cele doua perioade se limiteaza la trei sarbatori separate: Craciunul, Anul Nou si Boboteaza.

Astfel, nefasta moarte a Craciunului a fost inlocuita de bucuria nasterii Domnului Isus, Biserica desfiintand practicile de pomenire a spiritelor mosilor si stramosilor si haosul disparitiei zeului Craciun, inlocuindu-le cu darurile aduse de cei trei magi lui Isus si cu rugaciunile de multumire aduse lui Dumnezeu.

Ca ritual, disparitia zeitatii solare Craciun este inlocuita de nasterea Domnului Isus.

La aparitia crestinismului, Craciun era un zeu atat de venerat incat nu a putut fi exclus definitiv din Calendarul Popular si din constiinta oamenilor care au adoptat credinta in Hristos. De aceea noi romanii continuam sa denumim sarbatoarea la fel ca stramosii nostri daci: Craciun.

Sursa: „Obiceiuri Populare de Peste An” autor Ion Ghinoiu

Seara darurilor

Conform traditiei, in Ajunul Craciunului (24 decembrie) se taie si se impodobeste bradul de Craciun aseazandu-se sub acesta cadourile pentru membri familiei dar si pentru invitati.

Taierea bradului si a porcului sunt de fapt obiceiuri, ritualuri divinatorii mai vechi decat aparitia crestinismului.

Cadourile, este bine sa fie frumos ambalate si sa aiba atasate etichete pentru a fi simplu de oferit dupa miezul noptii.

Deoarece Ajunul Craciunului este zi de post, pana dupa miezul noptii, colindatorilor se ofera de obicei covrigi, turta dulce, nuci, mere, portocale etc, acestea aflandu-se si pe masa, deocamdata.

Momentul oferiri cadourilor va fi dupa miezul noptii de 24 spre 25 si va fi prelungit, constituind inceputul adevaratei sarbatori.

Cele mai potrivite daruri
  • Articole sportive specifice iernii (schiuri, clapari etc)
  • Articole electrice si electronice
  • Articole IT (laptop,tableta, smartphone si gadgeturi)
  • Accesorii IT (geanta laptop, baterii, incarcator etc)
  • Aparate foto, video sau accesorii
  • Aranjamente florale specifice Craciunului
  • Haine pentru iarna (manusi, fular etc)
  • Carti, filme, muzica
  • Jocuri
  • Dulciuri
  • Set de ceai sau cafea
  • Lumanari parfumate si obiecte pentru aromaterapie
  • Amulete si Talismane
  • Bijuterii
Alte idei pentru orice si oricine vrea sa daruiasca vei gasi si  AICI.

De Craciun NU este bine sa oferi: carti pentru dieta, articole de lenerie intima, produse pentru curatenia casei, articole de intretinere personala, haine cu tematica de Craciun.

Oricat de frumos ar fi modelul, nimeni nu este incantat sa primeasca un articol vestimentar pe care sa il poata purta doar o zi sau doua pe an.

Atentie!

Inainte de a te hotara asupra cadoului sau cadourilor pe care doresti sa-l oferi persoanei sau persoanelor respective, este bine sa vizitezi si paginile cu articolele idei de cadouri pentru Barbati, sau pe cel pentru Femei si nu in ultimul rand pe cel cu idei de cadouri pentru Copii.

Poate ca ideile de cadouri pe care le-ai gasit in aceasta pagina, nu te satisfac si o sursa in plus de inspiratie este bine venita. Fa tot posibilul sa nu te grabesti in a lua o decizie finala. O data pe an este Craciunul.

O alta sursa de inspiratie (consistenta) in ceea ce priveste alegerea, achizitionarea cadourilor, cand, cui si cum se ofera cadourile, este articolul de baza, cel ce motiveaza existenta acestui site; articolul Idei de Cadouri.

Poate că este bine, atunci când alegi cadouri de craciun sa ți cont și de zodia destinatarului. Vei găsi, în acest sens, idei de cadouri de craciun și  < AICI >

Vor mai fi si alte ocazii cand vei dori sa oferi cadouri si este bine sa stii cat mai multe despre asta. Cadoul si mai ales modul in care este oferit poate sa-ti faca viata mai frumoasa.

Succes in „munca de documentare”, si-ti doresc multa inspiratie.

4 Comments
  1. […] Realizată de marca Windrose este un cadou ideal pentru femeile care apreciază bijuteriile din aur galben sau alb din argint, platina sau din orice materiale, cadouri bijuterii ieftine sau scumpe. Îl poti oferii unei doamne deosebite cum ar fi nasa de cununie drept cadou de nuntă. Ar putea fi și unul din darurile deosebite pentru femei de ziua lor sau de Crăciun. […]

  2. […] de un mileniu crestinii au sarbatorit Anul Nou (Revelion – Petrecere de revelion) in ziua de Craciun, undeva aproape de solstitiul de […]

  3. […] cu sase cani. Un cadou perfect pentru barbatii iubiti de femei pe care il poti oferii in ziua de Crăciun sau la petrcerea de Anul nou; de sărbători în […]

  4. […] Cadouri de Craciun                Cadouri de Revelion […]

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cadouri misto - Idei de cadouri
Logo
Enable registration in settings - general