Cele mai bune aparate de aer conditionat.

cele mai bune aparate de aer conditionat

cele mai bune aparate de aer conditionat

Confortul – Lux sau Necesitate?

Traim zilele in care daca spui ca n-ai permis de conducere risti sa fi nevoit sa raspunzi la intrebari:

– De ce? Esti bolnav?

Daca nu ai telefon mobil (smartphone):

– A! Si mie mi s-a strict ala vechi. Mi-am luat altul la oferta.

Astazi mintea noastra nu poate concepe ca cineva nu poate traii normal fara masina personala, telefon mobil, tableta sau calculator, e-mail, facebook, televizor etc. Acelasi fenomen a inceput sa aiba loc si in ceea ce priveste aparatele de aer conditionat.

Si daca-i musai, il vreau pe cel mai bun!

OK!

Il vrei pe cel mai bun pentru ca este cel mai bun, sau pe cel mai bun pentru necesitatile tale?

In general pot sa spun ca nu exista nimic cel mai bun doar prin definitie (poate cel mult cel mai scump). Dar, daca folosesti o balanta imaginara, pe un taler pui necesitatile iar pe cel de-al doi-lea aparatul, cand balanta este echilibrata stabil, atunci ai gasit cel mai bun aparat sau cele mai bune aparate de aer conditionat pentru tine.

Pana la urma…Care sunt cele mai bune aparate de aer conditionat? „Amanuntele” fac diferenta… pana la urma.

– consumul de energie
– capacitatea aparatului de aer conditionat
– tehnologia folosita
– pretul aparatului de aer conditionat
– costul montajului
– design
– filtre
– functii
– nivelul de zgomot
– si nu in ultimul rand marca aparatului de aer conditionat

Toate aceste zece „amanunte” definesc cele mai bune aparate de aer conditionat. Toate, este musai sa-ti asigure confortul fizic si psihic si mai ales, sa nu-ti lase buzunarul GOL.

CONSUMUL DE ENERGIE ELECTRICA A UNUI APARAT DE AER CONDITIONAT

Pe vremuri, acele discutabile (la nesfarsit) vremuri, in fiecare zi auzeam: „Iar ai lasat becul aprins!”;”Inchide odata lumina si culca-te”;”Maine te duci la scoala, dupa-amiaza, stinge becul ca mai inveti si maine dimineata; pe lumina” etc.

Pana la urma ca stingeam sau nu stingeam becul, era „cineva” stii tu „cine” care avea grija sa nu consumam multa energie electrica.

Revenind la subiect, astazi consumul de energie este la indemana oricui, energia este la discretie dar costa. Normal este sa cauti si sa gasesti cea mai eficienta solutie. Aparatul cu cel mai bun randament.

Conform reglementarilor Uniunii Europene, clasificarea consumului de energie electrica se face respectand anumite standarde generale. Prin intermediul acestora se stabilesc clasele de consum de energie electrica.

Pe toate aparatele care implica un anume consum de energie electrica exista postata o eticheta. Aceasta specifica foarte clar cum si cata energie electrica consuma respectivul aparat, din ce clasa de consum energetic face parte aparatul.

Si in cazul aparatelor de aer conditionat aceasta eticheta exista si este lipita pe carcasa aparatului fiind cat se poate de lizibila.

Un exemplu de eticheta este in partea dreapta.

Pe fiecare aparat de aer conditionat se va regasi aceasta eticheta energetica sub aceasta forma . Astfel vei stii eficienta aparatului.

Subiectul consumului de energie electrica este ceva mai complex si nu il dezvolt in acest articol despre cele mai bune aparate de aer conditionat.

Pe viitor, il voi aborda intr-un articol dedicat.

cele mai bune aparate de aer conditionat

CAPACITATEA UNUI APARAT DE AER CONDITIONAT

Acest criteriu tine cont de spatiul pe care doresti sa-l climatizezi. In primul rand este vorba de dimensiunile spatiului dar nu trebuie neglijata si pozitionarea acestuia.

De exemplu, pentru un spatiu de aproximativ 25 mp (o foarte mica garsoniera sau un birou) pozitionat intr-o cladire intre doua etaje (inferior si cel superior) un aparat de 9000 BTU poate face fata iar cel de 12000 este perfect.

Daca spatiul respectiv este situat la ultimul etaj este necesar un aparat de aer conditionat cu puterea de 18000 BTU. Oricat de buna ar fi izolatia termica, acest spatiu nu va avea un aport de caldura din partea locuintei superioare ca in primul caz. Iar vara nu va beneficia de adapostul oferit de „vecinul” de deasupra.

La modul general se poate face urmatoarea clasificare a aparatelor de aer conditionat in functie de suprafata spatiului deservit:

  • Pentru dormitor sau bucatarie (10 – 20 mp) se recomanda un aparat de aer conditionat cu o capacitate de 9000 BTU
  • Pentru sufragerie (15 – 35 mp) se recomanda un aparat de aer conditionat cu o capacitate de 12000 BTU
  • Pentru incaperi mari (30 – 50 mp) se recomanda un aparat de aer conditionat cu o capacitate de 18000 BTU
  • Iar pentru incaperile foarte mari (40 – 70 mp) se recomanda un aparat de aer conditionat cu o capacitate de 24000 BTU

Cele de 24000 BTU sunt recomandate in incaperi cu inaltimea de peste 3m. Debitul de aer este foarte puternic si poate devenii deranjant.

Pentru incaperile cu suprafata foarte mare dar cu inaltime mica, alternativa unui aparat de aer conditionat cu capacitatea de 24000 BTU este montarea mai multor unitati de aer conditionat de capacitate mai mica.

Mai jos aveti un tabel orientativ cu puterea energetica necesara aparatelor de aer conditionat in functie de spatiile deservite si capacitatea lor

BTU/h 9000 12000 14000 18000 24000
kW 2,5 3,5 4 5 7
Locuinta-mp 18 – 25 24 – 35 28 – 45 40 – 50 60 – 70
Birouri-mp 14 – 22 20 -30 25 – 35 34 – 40 40 – 50

 

Deci pentru un spatiu cuprins intre 24 si 35 de mp este nevoie de un aparat de aer conditionat cu o capacitate de 12000 BTU care va consuma in medie 3,5 Kw/h in regim de functionare nu de stand by (repaus).

Exista si o metoda (formula) de a calcula capacitatea de climatizare necesara. Rezultatul este orientativ pentru ca numarul de persoane existente in camera este variabil iar din punct de vedere al „poluarii” termice prezenta umana este cea mai importanta. In cazul birourilor numarul de persoane existente in spatiu este relativ constant.

Presupunem ca avem de climatizat o camera cu suprafata de  5m latime si 6m lungime inaltimea fiind sub 2,5m. Pentru 1mp un aparat de aer conditionat consuma aproximativ 150 W/h. Stiind acestea se poate calcula ce capacitate va trebui sa aiba aparatul de aer conditionat.

Calculul este aproximativ si se realizeaza astfel:

5m x 6m x 150W/h = 4500W/h = 4,5Kw/h  Se va pute alege intre un aparat de 14000 BTU (care va face fata mai greu) sau un aparat de 18000 BTU (care niciodata nu va trebuii „sa se forteze” ca sa-si faca treaba).

Mai trebuie luat in considerare si numarul de ferestre ale camerei si materialul din care sunt realizati peretii cladirii.

Practic sunt atat de multi factori care concura in stabilirea capacitatii necesare incat fara un sfat din partea unui specialist cu experienta nu poti decat sa speri ca ai avut noroc sau sa te interesezi din timp despre aparatele de aer conditionat.

TEHNOLOGIA FOLOSITA LA REALIZAREA APARATULUI DE AER CONDITIONAT

Din punct de vedere al tehnologiei folosite la fabricarea aparatelor de aer conditionat exista doua tipuri de modalitati de realizare ale aparatelor de aer conditionat.

Prima si cea mai des intalnita este cea traditionala iar cea mai noua este reprezentata de tehnologia Inverter.

Pentru a stii care sunt cele mai bune aparate de aer conditionat si cum functioneaza, este bine sa citesti si functionarea aparatelor schimbatoare de caldura. Vei intelege cum se realizeaza de catre aparate aducerea temperaturii aerului in parametrii doriti.

Aparate de aer conditionat realizate cu tehnologie traditionala

In modul traditional compresorul functioneaza pe principiul pornit-oprit pentru a regulariza temperatura unui spatiu. La pornirea aparatului, acesta sesizeaza cu ajutorul unui senzor de temperatura daca aceasta este in parametii pe care utilizatorul a setat-o.

Daca temperatura este mai mare, aparatul va trece pe modul racire si va circula aerul di n spatiu pana cand acesta va fi in parametri de temperatura setati. In momentul acela compresorul se opreste.

Cand temperatura ambientului va creste iar cu peste doua grade, compresorul porneste iar. Aceasta este simpla functionare a unui aparat traditional de aer conditionat.

Aparatele de aer condiționat realizate cu tehnologie Inverter

Acestea sunt dotate cu un echipament electronic ce are rolul de a comanda functionarea compresorului si a turatiei ventilatoarelor in mod variabil.

La pornirea aparatului, compresorul acestuia funcționeaza intr-un regim mult mai mare decat valoarea nominalala racind spatiul intr-un timp foate scurt, mult mai repede decat un aparat de aer conditionat traditional.

Cand temperatura spatiului de climatizat ajunge in apropierea valorii setate (stabilita de utilizator) sistemul electronic de comanda micsoreaza treptat functionarea compresorului si a turatiei ventilatoarelor. Aparatul intra in regimul de intretinere in mod constant si permanent a conditiilor de climatizare setate.

Compresorul si ventilatoarele vor functiona în mod continuu dar la capacitate foarte mica. Vor functiona atat cat este necesar pentru a compensa pierderile sau cresterile de caldura. Vor mentine conditiile de temperatura si umiditate setate in mod constant.

Consumul de energie in cazul tehnologiei Inverter scade cu minim 30% fata de aparatele realizate cu tehnologie traditionala. Aparatele sunt mult mai silentioase. Zgomotul deranjant al pornirii si opriri compresorului si al ventilatoarelor mergand la maxim este eliminat.

Totodata tehnologia Inverter, permite asigurarea unui randament exceptional al aparatelor pe functia de incalzire iarna.

Niciun comentariu.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cadouri misto - Idei de cadouri
Logo
Enable registration in settings - general