Daruri de Martisor

Denumirea sarbatorii provine de la numele lunii Martie, luna echinoctiului de primavara. O luna dedicata zeului Mars si planetei Marte. Luna Martie este importanta si datorita sarbatoriri Anului Nou Agrar (9 Martie).
Idei de cadouri de Martisor

Martisorul   (1 Martie)

Idei de cadouri de Martisor

Denumirea sarbatorii provine de la numele lunii Martie, luna echinoctiului de primavara. O luna dedicata zeului Mars si planetei Marte.

Luna Martie este importanta si datorita sarbatoriri Anului Nou Agrar (9 Martie). Acesta era considerat hotar intre iarna si vara (echinoctiul de primavara).

Sarbatoarea Martisorului are ca reprezentare o ata formata din zilele, saptamanile si lunile anului. Acestea sunt reprezentate printr-un snur bicolor (alb si rosu) de care se prinde un obiect artizanal.

Simbolizeaza iarna si vara si este facut cadou la 1 Martie fetelor si femeilor, putand fi purtat, agatat in dreptul pieptului, una sau mai multe zile.

Se pare ca inainte Martisorul se confectiona din doua fire rasucite de lana colorata, alba si neagra sau alba si albastra.

Era facut cadou in ziua echinoctiului de primavara cand aparea pe cer prima Luna Noua.

Aromanii puneau Martisorul in ajunul zilei de 1 Martie (in seara zilei de 28 sau 29 Februarie).

Calculul timpului in raport cu fazele Lunii sunt caracteristice calendarelor lunare. Acestea au precedat, atat la daci cat si la romani, actualele calendare solar-lunare.

La sfarsitul secolului al XIX-lea

Martisorul era daruit de catre parinti copiiilor, fetelor si baietilor, fara deosebire, inainte de Rasaritul Soarelui.

De snur se agata o moneda de argint sau aur. Se purta legat la mana, ulterior prins la piept sau la gat.

Dupa ce era scos, Martisorul se agata pe ramurile inflorite ale unui pom (maces, visin, zarzar, cires etc). Astel se credea ca cei ce au purtat Martisorul nu vor fi arsi de soare pe timpul verii, ca vor fi sanatosi si frumosi ca florile, placuti si dragastosi, bogati si norocosi, feriti de boli si de deochi.

Martisorul este un scenariu ritualic de innoire a timpului legat de moartea simbolica a Dochiei (divinitate agrara si materna la varsta senectutii care moare si renaste simbolic la 9 Martie).

Firul Martisorului ar fi tors de Baba Dochia in timp ce urca cu oile la munte, asemanator Ursitoarelor ce torc firul vietii copilului la nastere.

De la romani si aromani obiceiul Martisorului a fost preluat si de alte popoare din centrul si sud-estul Europei, obiceiul fiind atestat in toate teritoriile locuite de romani si aromani.

Sursa: „Obiceiuri Populare de Peste An” autor Ion Ghinoiu

 

Pe langa traditionalul Martisor se ofera si cadouri de Martisor, cum ar fi:

 • Flori si aranjamente florale
 • Dulciuri
 • Vin vechi de foarte buna calitate
 • Sampanie
 • Bauturi alcoolice fine (sau o invitatie la restaurant sau club)
 • Carti, Muzica, Filme
 • O excursie
 • Cosmetice
 • Amulete si Talismane
 • Bijuterii

Alte Idei de cadouri pentru orice si oricine vei gasi si AICI.

Atentie!

Inainte de a te hotara asupra Martisorului pe care doresti sa-l oferi, este bine sa vizitezi si paginile cu articolele Idei de cadouri pentru Femei si pe cel cu idei de cadouri pentru Copii.

Poate ca ideile de cadouri de Martisor. pe care le-ai gasit in aceasta pagina, nu satisfac profilul persoanei respective. O sursa in plus de inspiratie este bine venita. Fa tot posibilul sa nu te grabesti in a lua o decizie finala. O data pe an este sarbatoarea Martisorului.

O alta sursa de inspiratie (consistenta) in ceea ce priveste alegerea, achizitionarea cadourilor, cand, cui si cum se ofera cadourile, este articolul de baza, cel ce motiveaza existenta acestui site; articolul Idei de Cadouri.

Daca nu l-ai lecturat pana acum, ti-l recomand cu caldura (nu va fi pierdere de vreme).

Succes in „munca de documentare”, si-ti doresc multa inspiratie.

2 Comments
 1. Foarte bine documentat…

  • Salut si multumesc pentru apreciere Gabriel. Te astept sa revi pe site si …poate si pentru cumparaturi; se apropie Martisorul, Ziua Femeii, Floriile si Luminosul Paste va incheia suita de sarbatori de primavara cand oferim cadouri celor dragi.
   O primavara plina de prospetime.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cadouri misto - Idei de cadouri
Logo
Enable registration in settings - general