Somnul copilului

somnul copilului

Somnul copilului este esential pentru el dar si pentru tine.

somnul copilului 

Daca ai fericirea sa cresti un copil te poti considera binecuvantat. Nimic pe lume nu este mai important decat existenta copiilor. Nu este vorba numai despre sentimentul iubirii pe care copiii il nasc in sufletul tau. O iubire pe care o descoperi in tine numai in momentul in care se naste si incepi sa-l cresti. Aici este vorba si de existenta speciei din care faci parte, specia umana.

 Concluzia este ca ai cel putin doua motive pentru ca dezvoltarea copilului pe care il cresti sa te preocupe in mod deosebit. Unul din primele lucruri pe care trebuie sa le cunosti este somnul copilului.

Fundamentele somnului

Cu toti stim cat de important este somnul dar de fapt oamenii de stiinta nu au iteles inca adevaratul scop al somnului. Se cunosc beneficiile somnului dar se pare ca au existat si mai exista oameni care pot trai si fara somn:

Al Herpin (n. Ianuarie 1, 1862 in Paris – d. Ianuarie 3, 1947), Thái Ngọc (n.1942) un alt insomniac de data asta Vietnamez care traiaeste si in zilele noastre, Paul Kern un soldat maghiar care asupravituit unei impuscaturi in cap. Doctori nu au crezut ca va supravietui fara somn. Din fericire si spre stupoarea oamenilor de stiinta a continuat sa traiasca o viata sanatoasa si sa supravietuiasca fara somn timp de 40 de ani, până la moartea sa în 1955.

Acestia sunt cativa dintre insomniacii care nu i-au lasat sa doarma linistiti pe oamenii de stiinta. Dar ce stiu cu siguranta acestia despre somn este ca in timpul somnului creierul transforma amintirile pe termen scurt in amintiri pe termen lung.

Somnul intensifica activitatea sistemului imunitar, iar in cazul copiilor mici, bebelusilor, somnul este un factor important in dezvoltarea creierului. De asemeni, somnul copiilor, ajuta la mentinerea si organizarea informatiilor si se pare ca acestia cresc cel mai mult in somn.

Nevoia de somn a copiilor

Durata medie de somn a unui nou-nascut este de aproximativ 16 ore pe zi. In timp incepe sa scada treptat pana la 12 ore la varsta de 2-3 ani. Fiecare copil isi dezvolta propria rutina a somnului.

Diferentele intre copii in ceea ce priveste rutina somnului se pare ca sunt innascute. Parintii care au perioade scurte de somn vor observa acelasi lucru la copiii lor (forta genetica este foarte puternica).

In timp, comportamentul parintilor influenteaza somnul copilului. Copiii care sunt ingrijiti calm si previzibil dorm mai mult. Tind sa fie mai relaxati, mai calmi, linistiti si mai prietenosi.

Pentru bebelusi totul este informatie noua in timp ce sunt treji. Ca sa poata fi asimilata informatia au nevoie de mult mai mult somn decat copiii mai mari sau adultii.

Timpul necesar pentru somnul copilului este dictat de nevoile acestuia. Nu uitati ca in timpul acesta copilul invata, creste si se vindeca (intensificarea activitatii sistemului imunitar). In cazul bebelusilor timpul de somn este de doua ori mai mare decat al adultilor.


„Click” Aici pentru alte informatii despre somnul celor mici dar mai ales pentru obiectele necesare unui bebelus ca sa aiba un somn de calitate!


Modul in care dorm copiii

Cei care au deja copii au observat deja ca modul in care doarme copilul se schimba in timp. Bebelusii incep sa doarma din ce in ce mai mult noaptea iar perioadele de intrerupere sunt din ce in ce mai putine. Imediat dupa nastere o repriza de somn nu depaseste 4 ore iar la varsta de 1 an majoritatea copiilor dorm intre 8 si 10 ore neintrerupt noaptea.

Somnul copilului de 1 an in timpul zilei se rezuma la 2 reprize, urmand ca pana la 2 ani sa renunte la una dintre ele. Dupa 2 ani majoritatea nu mai dorm deloc ziua, numai catorva le este mai greu sa renunte la somnul de dupa-amiaza.

Somnul copilului si colicii

La aproape 2-3 saptamani de la nastere bebelusi incep sa treaca printr-o perioada de plans nervos. Punctul maxim, apogeul, al acestei manifestari nervoase se manifesta in jurul varstei de 6 saptamani. Atunci plansul poate dura chiar si mai mult de 3 ore pe zi, acesta fiind cauzat de fapt de colici.

Plansul, atinge apogeul aproximativ in aceeasi perioada in care bebelusul trece de la somnul de zi la somnul de noapte. Acest plans nervos inceteaza, de obicei, in jurul varstei de 3 luni cand copii incheie tranzitia noapte-zi.

Schimbarea progamului orar, in ce priveste somnul copilului, se pare ca este greu suportata de bebelusi. Se pare ca stresul acesta contribuie la starea de nervozitate si poate genera aparitia colicilor infantile.

Cum este bine sa-ti culci micutul

  • unii copii mici, cu probleme medicale speciale trebuie sa doarma pe burta sau pe spate (doctorul pediatru iti va spune daca este cazul)
  • salteaua tare de patut este esentiala pentru copii (salteaua moale creste riscul de sufocare)
  • chiar daca copilul adora jucariile de plus, acestea nu trebuie sa existe in patut in timpul somnului (risc de sufocare)
  • bebelusii nu trebuie incalziti exagerat in timpul somnului (paturica – daca se foloseste – trebuie sa fie destul de mare pentru ca marginile ei sa poata sa fie bagate sub marginile saltelei, astfel sa nu acopere fata copilului)
  • cand doarme in patul tau urmareste aceleasi reguli
  • este bine ca copilul sa fie tinut in brate cat mai mult timp (contactul dintre bebe si parinte are efect calmant, imbunatateste atentia, hranirea si somnul)
  • fara fumat pasiv! (deoarece fumul se raspandeste in toata casa regula este: NIMENI NU FUMEAZA IN CASA! Dupa ce ai fumat afara, intri in casa si vrei sa-ti iei copilul in brate, dezbracate de jacheta pe care ai avut-o pe tine! Fumul intra foarte repede in haine!)

Alte aspecte de luat in seama:

  • la un an incep sa imite si sa disimuleze – copilul se preface ca doarme;
  • isi considera tatal ca primul partener de joaca;
  • prin ascultarea de mici povestioare, cu final fericit, isi imbogatesc experienta dezvoltand si insusirea de repovestire a celor auzite;
  • cauta satisfacerea curiozitatii senzoriale prin interogatii de genul „ce este asta?”, investigheaza toata casa, cunoaste mediul inconjurator perfectionandu-si mersul;
  • achizitioneaza 60% din experienta fundamentala de viata pana la 3 ani;

Articolul acesta nu epuizeaza subiectul ” Somnul Copilului ” pentru asta existand o sumedenie de carti de specialitate si in primul rand medicul pediatru cu care este bine sa pastrezi o stransa legatura.

Prin acest articol am dorit sa subliniez cat de important este somnul copilului pentru o dezvoltare armonioasa atat din punct de vedere fizic dar mai ales din punct de vedere mental, mai ales in primii ani de viata.

Retine un fapt importat pe care il sustin specialistii, cercetatorii:

Inteligenta IQ (coeficientul de inteligenta) se dezvolta pana in jurul varstei de 12 ani in cazul speciei umane! Dupa varsta asta … omului ii ramane sa cunoasca si sa dezvolte empatia, EQ (coeficientul inteligentei emotionale).

Multumesc pentru lectura si-ti doresc sa ai cat mai multa grija de somnul copilului tau!

1 Comment
  1. […] asigură familiei, un copil care doarme când trebuie, este mai sănătos. Este bine să știi că somnul intensifică activitatea sistemului imunitar (mai puține răceli, roșu în gât și alte […]

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cadouri misto - Idei de cadouri
Logo
Enable registration in settings - general